Tegenwoordig worden de huizen goed geïsoleerd waardoor we minder energie verbruiken. Dit is natuurlijk goed nieuws, maar het zorgt er ook voor dat de ventilatiesystemen overuren moeten draaien. Een goede isolatie kan er na een tijdje voor zorgen dat de ventilatiesystemen gereinigd moeten worden om een schone luchtkwaliteit te verzekeren. Er zijn een aantal handelingen die je kan doen om ervoor te zorgen dat de luchtkwaliteit zo goed mogelijk is. In dit artikel gaan we kijken waarom het belangrijk is om jaarlijks je ventilatiesystemen te laten reinigen en we geven een aantal tips wat je kan doen voordat het zover is.

In het kort: Een gereinigd ventilatiesysteem zorgt ervoor dat het lichaam altijd verse lucht kan inademen waardoor we gezond blijven. Een goede ventilatie zorgt ervoor dat we geen gezondheidsklachten krijgen zoals vermoeidheid, hoofdpijn of concentratieproblemen. Door te ventileren wordt vocht en waterdamp weggehaald waardoor je altijd in de spiegel kan kijken.

 

Een betere gezondheid

Voor mensen met allergieën is het belangrijk dat er frisse lucht is. Als de luchtkwaliteit niet goed is dan is de kans groot dat het er in jouw woning benauwd aanvoelt. Dat wil natuurlijk niemand. Helaas valt dit de mensen zonder allergieën niet zo snel op. Dit gebeurt dan pas als de lucht echt erg wordt. Veel mensen weten dit niet maar een slechte ventilatie kan zorgen voor allerlei gezondheidsklachten. Dit kunnen klachten zijn zoals vermoeidheid, hoofdpijn en het kan zelfs zorgen voor concentratieproblemen. Heb jij problemen de genoemde gezondheidsklachten? Dan is er een kans dat je ventilatiesysteem al een tijdje niet schoongemaakt is.

 

Vocht afvoeren

Zoals eerder beschreven zijn de huizen van tegenwoordig goed geïsoleerd. Dit betekent dat er geen vocht van buiten naar binnen kan komen. Dit betekent ook dat er geen vocht van binnen naar buiten kan waardoor het belangrijk is dat de ventilatie goed werkt. Je merkt het goed bij het douchen of koken. De waterdampen verspreiden zich in het huis en alle spiegels beslaan. Met een goed werkend ventilatiesysteem is de waterdamp na een paar minuten weer weg en het wordt vervangen met een frisse lucht. Met een ventilatiesysteem die al een poos niet gereinigd is, is de kans groot dat het langer duurt voordat de waterdamp weg is. De lucht is ook een stuk minder fris waardoor je gezondheidsklachten kan krijgen.

 

Een goede luchtkwaliteit

Als je aan iemand vraag: heb je liever een goede luchtkwaliteit of een slechte? Dan weet je bijna zeker dat ze voor de goede luchtkwaliteit kiezen. Maar veel mensen weten niet of de luchtkwaliteit in hun eigen woning wel goed is. Door jaarlijks je ventilatiesystemen te laten reinigen ben je verzekerd van een goede luchtkwaliteit. Voor veel mensen is het belangrijk dat het lichaam gezond blijft, maar wanneer de lucht circulatie niet goed is kan dit niet verzekerd worden. Gelukkig is dit probleem makkelijk op te lossen! Woon jij in een huurhuis en kan je die beslissing niet zelf nemen? Neem dan contact op met je huisbaas en misschien kan je jezelf en de buren verzekeren van schone lucht.

 

Tips

Doe een raam open: Je kent het wel, je hebt een dag je slaapkamerraam open gehad en je kamer is super fris als je terugkomt. Dit gevoel wil je natuurlijk altijd wel hebben. Wat je kan doen is elke keer je raam open te doen maar dit kan er ook voor zorgen dat er vieze beestjes binnen komen. Ook kan het ervoor zorgen dat je sneller verkouden wordt.  Maar je hebt wel frisse lucht zonder dat je het ventilatiesysteem hebt hoeven te laten reinigen.

Ruim eens op: Om ervoor te zorgen dat je minder vaak je ventilatie hoeft schoon te maken is het aangeraden om af en toe je huis stofvrij te maken. Dit geeft niet alleen jezelf een goed gevoel maar het is ook goed voor je gezondheid. Maar let op: Als je niet van schoonmaken houdt dan is het een goed idee om je ventilatiesysteem goed te laten reinigen.

Reinig je ventilatiesysteem: Het allerbelangrijkste wat je kan doen is je ventilatiesysteem te laten reinigen door een expert. Dit hoeft maar 1 keer per jaar en het zorgt ervoor dat je altijd een goede luchtkwaliteit, betere gezondheid, en snellere vocht afvoer hebt. Laat 1x in de 7 jaar de horizontale kanalen reinigen.

 

Ben jij geïnteresseerd en wil je dat je ventilatiesysteem goed gereinigd wordt? Dan kan je contact opnemen met een K.M.D.R.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *